Sunday, December 25, 2016

Tempat menarik sekitar Pulau Langkawi

TEMPAT MENARIK YANG KORANG MESTI PERGI KALAU DATANG KE LANGKAWI

#pulaulangkawi #Langkawi

1. KERETA KABEL LANGKAWI / SKYCAB


Lokasi di Gunung Mat Chincang. A MUST GO PLACE! Dipendekkan cerita, korang mesti pergi dan cuba sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Menggerunkan, Mengujakan. Dan paling penting boleh nampak air terjun dari Telaga Tujuh / Tujuh Telaga, nampak view laut yang indah sangat. Subhannallah.

2. SKYBRIDGE

Lokasi di Skycab, Gunung mat Chincang.
Hanya boleh pergi setelah korang sampai di top station (cable car). Boleh pilih samada nak berjalan (follow tracking yang disediakan) atau naik lif.

3. MOTO ATV
Lokasi di Skycab, Gunung mat Chincang.
Sesuai untuk korang yang sukakan akiviti lasak dan sukakan cabaran. Sambil menunggu turn untuk naik kereta kabel bolehlah isi masa tengok keindahan alam Hutan Simpan Gunung Mat Chincang dengan menaiki moto ATV yang korang tunggang sendiri. Harus ada bayaran yuran yang dikenakan. Yuran sangat munasabah harganya. Berbaloi sebab boleh turun dan merasai sendiri sungai dan hutan yang tidak diterokai lagi. Sungai dia subhannallah! Bersih. Cantk. Wajib turun ATV dan rasa air sungai dia. Saya siap minum lagi :)

4. MUZIUM 3D


Lokasi di Skycab, Gunung mat Chincang. 
Muzium 3D ni banyak hasil seni 3D yang nampak seakan-akan real! sesuai untuk bawa anak-anak. Mesti mereka akan teruja dan semangat nak bergambar dengan 3D art yang nampak sangat real itu.

5. DATARAN HELANG / LANG


Lokasi berdekatan dengan Pekan Kuah. 
Ada landmark burung helang BESAR! Sesuai bawa keluarga dan anak-anak untuk ambil gambar. Lokasi ni sering jadi pilihan untuk bergambar. Terutama yang datang secara konvoi. Inilah landmark Langkawi. Mempunyai monumen dan landskap menarik. 

6. TEMPAT SHOPPING PALING BEST
Tempat shopping paling best untuk kelengkapan dapur macam Corelle, Vision, Corningware, Tefal, Shogun, dll. Barang original, dan harga jauh lebih murah! Tapi harus kena pandai memilih. Antara lokasi pilihan adalah HiG, Idaman Suri, The Zon, Rams, dll. Kat sini bukan setakat shopping keperluan dapur, korang juga boleh juling mata nak membeli COKLAT, kain batik, dll.

Lokasi di Zon Pantai Chenang.
Underwater World Langkawi merupakan akuarium yang terbesar disini. Korang berpeluang untuk melihat haiwan akuatik yang menakjubkan iaitu lebih kurang 200 spesis haiwan marin dan ikan air tawar.
Antaranya Penguin, Ikan Jerung, Singa laut dan Ikan Arapaima yang merupakan ikan air tawar yang terbesar di dunia. Juga terdapat terowong akuarium dan kalau korang lalu, boleh melihat jerung dan penyu berenang di atas korang. Seriously menakjubkan dan boleh buat anak-anak teruja dan gembira!

8. PANTAI PASIR HITAM
Selain boleh mandi manda di pantai, disini anda juga boleh beli-belah. Disini terdapat kedai-kedai yang lazimnya ada di kawasan pantai. Apa yang uniknya anda boleh dapati dikedai-kedai ini adalah kain batik. Ada kain batik lepas, atau kain batik yang sudah dijahit. Juga terdapat hasil laut seperti ikan bilis, udang kering, keropok ikan, dll. Terdapat juga cenderahati Langkawi seperti t-shirt, fridge magnet, key-chain. 
Di lokasi ini juga ada warong yang mana anda boleh santai-santai makan aiskrim dan air kelapa. Kemudahan seperti toilet sangat mudah dan selesa! Pitstop yang menarik kalau nak tukar pampers anak! :)

9. LAMAN PADI
Sesuai kalau anda yang teringin nak masuk ke sawah. Kalau anda tidak kisah untuk berlumpur, anda boleh menanam padi atau menangkap ikan dengan serkap. Tiket bermula dari RM3 seorang.
Dan oleh kerana kawasan ini juga ada kawasan herba sendiri, anda juga boleh meminta bantuan pemandu pelancong di Laman Padi kalau anda betul-betul mahu belajar bukan saja tentang padi tapi juga tanaman lain yang ada di sini.

Pendek kata, kalau anda sukakan pokok dan suasana kampung, anda mesti ke sini.



Lokasi di Minyak Gamat Nusantara. 
Sebenarnya ada banyak lagi pengusaha minyak gamat di Langkawi, tapi Minyak Gamat Nusantara antara yang terkenal. Selain landmark botol minyak gamat sebesar alam dihadapan kedai yang merupakan salah satu tarikan pengunjung. Di Minyak Gamat Nusantara anda boleh lihat sendiri gamat yang sedang di masak. Ada juga barang herba lain yang boleh didapati disini. Fasiliti kedai ini juga sangat bagus. ada ruang solat (surau) dan toilet. 
Kalau pergi Langkawi tidak pulang dengan minyak gamat memang tidak sah! Antara barang wajib beli disana. 


Thursday, December 22, 2016

Tips&Tricks: Tips kalau nak travel anak beranak

Antara tips dan tricks yang penting especially untuk parents yang berjalan / travel dengan anak-anak. Ini adalah my very own tips mungkin boleh beri manfaat pada parents yang lain kot kot nak bawa anak-anak berjalan dalam negara (domestik). 

Most of the time, kalau berjalan-jalan dalam negara (local trips) kitorang prefer untuk drive. Sebabnya:

1. Senang 
2. Tak terikat dengan masa / flexible
3. Mudah


TIPS PENTING:

1. MASA
Apa sekalipun kaedah atau cara yang korang pilih, penjagaan masa sangat sangat penting. Sebab most of it kita deal dengan timing (MASA). Tak perlu tidak kena juga patuhi masa. Terutama kalau trip yang deal dengan masa, contoh ada keperluan nak naik feri dan perlu check in pada masa tertentu.

2. DISIPLIN
Perlu disiplin. Disiplin ni very subjective. Disiplin dengan masa, dengan diri, dengan barang-barang penting yang korang bawak, etc. Nak nak pulak macam kitorng ada dua anak kecil lagilah double triple didiplinnya. Mana bag yang perlu nak easy carry kot kot anak-anak terkencinf atau terberak etc. 

3. ALERT
Perlu alert. Pastikan semua keperluan diri atau anak-anak complete. Supaya tak menggagau bila traveling. Alert dengan semua tiket dan dokumen penting. Alert dengan keselamatan anak -anak dan orang tanggungan kita.


BARANG-BARANG KEPERLUAN YANG WAJIB ADA UNTUK TRAVEL:

1. Bag luggage complete baju anak beranak
2. bag kecil khas untuk emergency - ada baju anak 2 psg setiap sorang, pampers 2kepng sorang, towel kecik, bedak, minyak jerslin, sabun (semua miniature size)
3. telekung & kain pelikat
4. wajib bawak toiletries sendiri masuk dalam baldi kecik. walaupun check in hotel. lebih selesa dengan sabun dan ubat gigi, berus gigi, syampoo, sabun anak. let say long journey, dan perlu mandikan anak-anak, lagi memudahkan kerja parents sebenarnya. tak caya korang try. 
5. span dan sabun pinggan (jgn la korang angkut yg botol besar 😅😆) tuang siap2 dlm traveling bottle. part ni penting nak basuh botol susu anak-anak. kalau tak berkeladak lah botol susu anak korang nanti. jgn malas ye mommies.
6. bakul berisi - susu anak, air masak secukupnya (penting standby botol besar, botol kecik, botol utk anak - part ni la bottle tupperware main peranan yg amat!), jajan, biskut, cakes, candies, etc. penting kalau pilot nagntuk, time ni la co-pilot main peranan. hulur la segala kerepek, jajan etc. hihih 
7. wet tissue - perlu utk cebuk anak kalau emergency sgt.
8. plastic bag - in case ada emergancy anak mabuk nak muntah ke apa.
9. bantal kecik-kecik/cushion ikea ke apa. senang anak baring dalam kereta. juga penting utk lapik tangan mak-mak yang nak susu anak. 😇

Inilah antara barang yang penting tiap kali kami pergi bercuti/travel/balik kampung. untuk buat susu anak memang prefer bawak air mineral dari rumah. sebab kat rumah ada penapis NNWFS. senang. takdelah asyik nak membeli je kan? berjimat itukan lebih baik?


ok parents! harap tips ni sedikit sebanyak berguna utk semua.
have a pleasant and safe trip. Happy holiday. 
cuti sekolah ada left few days. gunalah sebaiknya. having a quality time dengan anak-anak sekali sekala tak salah kan? 





KALAU KORANG RASA POSTING NI BOLEH MEMBERI MANFAAT PADA LAIN BOLEH SHARE.
KALAU ADA RASA TAK JELAS, NAK INFO LANJUT BOLEH DROP KOMEN ATAU DIRECT MESSAGE: nisakhaidir@gmail.com

till next posting.
Bye.
Assalamualaikum.

Cuba Click link ini untuk dapatkan kulit cerah cantik berseri:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers