Thursday, December 02, 2010

Mari bercantek-cantek!

ouhhh! hi peeps! arini sgt rajin nak menghapdet macam2..hikhik...

so u guys sure dah familiar n slalu jerk dgr mcm2 petua dr nenek2 lah, mak2 lah, sahabat handai korang la, adik2 akak pon x ketinggalan agaknye!

so here we goes. i deeply love share some petua would maybe help u to increase your healthy life style.. by using our natural product..sgt tiada kesan2 sampingan. malahan lagi byk kesan2 yang positive yeapp rakan2.. frankly speaking ai mmg suke la sgt2 nak manje2 kan diri ai ni dgn all this things. instead kite beli barang2 dapor tu untuk masak memasak, n makan memakan kite pon boleh pakai all those things untuk manje2 kan diri w/out pegi spa or watsoever. hihi...

dapat jimat duit poket anda kan???so dptlah kumpol2 duit untuk beli barang barangan idaman sbgai contoh; henbeg idaman kalbu ke, nak beli rumah ke, nak kawen ke???hihihik...--> ni semua contoh2 benda2 n brang2 idaman kalbu aku sendirik jekkk!

haha...so korang punye terpulanglah! hehe..

so berikot adalah segala macam petua that i gain from one of the speaker yg bg ceramah masa di terengganu..die sgt2 lah sporting. towards the end of the program die siap buat practical petua dlm class kau...! mmg keeeerrlllaaasss lah speaker nih! hihi:)

petua dr hujong rambut hingga hujung kaki;

Rambut:

1. untuk rambut berkilau:

ambil sebijik kelapa, dan kemudian anda parut kelapa tersebot. memandangkan zaman kita skg dah moden boleh la pakai blender dpt jimat kan masa kan? kemudian anda perahkan dan dapatkan santan yang pekat. setelah itu anda sapukan di kepala. seelok2nya anda buat pd waktu mlm. supaya anda dpt biarkan ia semalam di atas kepala anda...kemudian, esoknye setelah bangon todi boleh la anda bilas dan syampu kepala anda itu..


2. untuk melebatkan rambut
ambil buah keras dan anda bakar sehingga buah keras tersebut hangus. ni hangus yang betul2 smpai jadik hitam ye. nak bakar buahh keras tersebut terpulang lah pada anda sendirik sama ada nak bakar guna lilin or dapor gas.. [selalu i buat kat dapor gas je, sbb mls nak bazir2 kan lilin,,hihih;p]ocayh! kemudian anda ambil sudu or garpu dan piring. alatan2 ini digunakan untuk penyekkan buah keras ang dah dibakar hingga hangus tersebut untuk mendapatkan minyak. setalh itu anda sapu lah di kepala. Anda disarankan untuk lakukan ia di waktu pagi di hari minggu atau waktu malam.. petua ni quite leceh tp berbaloi2...;)

iyalah buah keras tu secooeeettt je mana cukop untuk satu kepala kan? so korang standby la 10 bijik buah keras utk kepala anda itu ocay!


petua ini juga boleh digunakan untuk kening jugak! ;)


3. melembutkan rambut
petua ni kegemaran sgt! hehe..ocayh! untuk petua nih anda perlu sediakan secawan yogurt. terpulang pada selera tekak n perisa kegemaran anda. if u ask me, i would prefer strwberry yogurt. disamping kaler pink, and rase yang cedaappp, ia juge wangii ;p...

ocayh! yogurt ini tujuannya nak buat as conditioner. selepas anda melalui proses petua2 diatas, and selepas di syampoo anda boleh la amik yogurt dan sapukan pada rambut. instead dpt menyihatkan rambut ia juga dapat mewangikan rambot anda.. biarkan selama mana anda suke. if i, i would prefer sapu di waktu pagi. seleps itu boleh buat kerja2 rumah. then dekat t/hari sket baru lah cucikan ia....hurmmm....wangi! bau strwberry...cedaappp!

4. mewarnakan rambut
hehe..aku pasti ramai antara korang sure suke nak kaler2 rambut. nah! ini cara tradisional, and natural product sgt2 untuk kaler kan rambut.

untuk hasil kaler perang2;
ambil teh dlm 2-3 uncang dan letakkan dlm cwn. tuangkan air panas yang baru mendidih. agak2 separuh cwn or satu cwn pon ocay n memadai. xperlu tuang seteko! itu untuk minom n bagi ko sembelit! yelah 2-3 uncang pekat ocay! ok kemudian biarkan teh tersebut semalam. bg teh tu betol2 kembang. keesokan hari ambil daun inai, s/ada inai mekah/ inai serbok/ inai daun, terpulang korang. ikot pada kerajinan masing2 ye...klo gunakan inai serbok, tuangkan serbok inai agak2 dlm segenggam kedalam teh pekat yg dibiarkan semalaman td. kemudian bancuh bg sebati 2 bahan td. setelah itu, korang boleh la sapukan kat rambut korang...

then, tgk lah hasilnye..menwan bukan! yang pasti ia halal n toiyibahhh..tiada chemical product dicampurkan ye.

untuk hasil kaler hitam;
cara yang sama seperti diatas. instead of using tea, u use coffee...


Muka

1. scrub --> menghaluskan dan membuang sel2 kulit mati {petua kegemaran saya!}

semua suke klu muka dpt dibelai sebegini kan?? i pon loiikke!!


beras;

ambil segenggam beras, kemudian anda goreng tanpa minyak / sangan. sampai kekuningan..n wangi. kemudian amik blender kering dan blend sampai jadi cam tepong. untuk scrub kat muka anda tapis beras yng dah mcm tepong td. dptkan part yang betul2 halus. dah dpt asingkan yng halus n kasar. kemudian yang halus td letakkan di mangkuk yng berasingan. campurkan dengan sedikit susu segar kemudian boleh la anda scrub kan muka menggunakan bahan td.


untuk past yang kasar anda boleh gunakan untuk scrub badan..;) selain dr pd itu anda boleh la letakkn tomato yng dilenyek sbg bhn tambahan..


oat;
klu gunakan oat lagi senang. xbyk sgt ragam. amik oat dlm segenggam. tuangkan sedikit susu segar, dan scrub lah muka anda.

kenapa gunakan susu segar??

sebab: selain untuk tujuan scrub iaitu utk tanggal sel2 kulit mati, susu segar jugak bertujuan untuk memutihkan dan menyegarkan kulit. so instead gunakan air anda boleh gunakan susu segar sbg bahan pembancuh..

setelah scrub biarkan seketika. bg chan kat susu segar tu resap dlm kulit...ocay?? kemudian baru lah anda bilas ncuci muka anda...

Petua ni jugak boleh di apply kat seluruh badan anda. seeloknya scrub muka ni jgn selalu.. sebaiknya once a week, or once for 2weeks.

Badan


1. untuk hilangkan daki n keladak2 kat kulit.

selain menggunakan scrub seperti teknik scrub muka kat atas, anda boleh ambil limau purut sebagai bahan utama. potong limau purut ke beberapa potangan yang memudahkan anda untuk sental2 pada kulit badan. yelah limau purut ni kulitnye keras. setelah itu, ketika mandi anda sental pada pelipat2 badan contoh kat bhgian lengan, belakang lutot, n kat ketiak especially. ia dpt mengurangkan bau2 badan yang kurang menyenangkan ocayhh!!


selain itu kwn2 jugak boleh gunakan lemon. Tp sebagaimana maklum lemon ni sedikit mahal berbanding limau purut. so terpulang pada selera n citarasa masing2. but me, i prefer limau purut.. ;)

2. berikut tips2 untuk lulur badan/scrub badan:
  • Oleskan scrub pada kulit basah. Jadi, paling baik scrub ketika mandi.
  • Oleskan scrub dari tubuh bagian atas ke bawah, dimulai dari bahu.
  • Gosok secara perlahan dengan gerakan memutar untuk mengangkat sel-sel kulit mati.
  • Beri perhatian khusus pada siku, lutut, tumit atau bagian lain yang kulitnya kering atau tebal.Terus gosok dengan gerakan memutar sampai seluruh tubuh di-scrub.
  • Bilas bersih.
  • Sesudah scrub, kulit Anda siap untuk menerima pelembap. Pastikan untuk mengoleskan body lotion ke seluruh badan. Lakukan tiap kali sesudah mandi.
  • Untuk hasil terbaik, scrub atau eksfoliasi tubuh 1 sampai 2 kali seminggu.[badan shj. kulit muka jgn selalu ocayhh! simpan n igt smpi bile2]

{so lovely tips! i likeeee!}

3. untuk membuang scar/parut pada kulit --> petua ni dpt dpd my suwwiit fren.

ambil serbuk kayu manis, letakkan sedikit air sebagai bahan pelarut, kemudian letakkan or sapukan pada scar di kulit anda..


4. hampas teh or kopi, jgn di buang begitu shj. selepas buat air sambil2 nak cuci pinggan tu amik hampas teh or kopi yang buat air td dan gosokkan pada tangan anda...hasilnya, anda boleh melembuatkan kulit tangan anda:)

5. untuk melembutkan kulit.
rajin2lah sapu lotion setiap kali lepas mandi. sekali sekala sapukan minyak zaiton!

Kaki

1. Euww! busuknye kaki die!

sukanya klu ada sepasang kaki secantik ini kan?


ocayh! kdg2 kita pakai kasut bertutop terlalu lama akan mengakibatkan peluh. lama2 peluh tu akan mengakibatkan kaki anda berbau. especially for those uh active in sports. petuanya amik segenggam garam jantan {garam kasar} masukkan dalam besen, tuangkan air panas kemudian dicampurkan dgn air paip biasa. supaya air tersebut jadi suam2 kuku je...then anda rendam kan kaki anda sambil itu boleh relax2 tgk tv or makan or watsoever things u like to do..ocayh!


selain tu anda jugak boleh amik potongan limau purut dan gosokkan di keliling kaki anda..

ouhh! sukenya klu ada badan yang cantik menawan, kulit yang bersih berseri, and tone kaler yang cantek...

p/s: selamat mencuba dan selamat mengaplikasi segala petua! sihat dan cantek dgn natural product! i m so in love with all the natural products! What say you???

No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers