Sunday, February 13, 2011

today's menu...

Assalamualaikum sumeee~


lama dah x hapdet apa2 kat belog neh... hari neh xde date apa2 so stay back kat umah... have a very lovely and peaceful rest at home. As usual klu duk umah je bukan boleh duk sesaja... Ade je mende nak buat... neh pon kain belonggok x lipat neh haa... haha... bukan malas okey! (tp ade la sket...spatotnye nak lipat mlm td.. At last masok bakol n x lipat...) kemas rumah n masak2...



Semalam window shop kat pavi... konon2 nak carik working shoes. tup2 bekenan la kat 3 pasang kasot neh...(just nak pick 0ne only...kira ada 3shortlisted la neh) ade sale ko... boleh la nak bekenan sakan! haha... punye la sedap n very comfy.. try punya try salesman tu ckp ni last pair. hampe tros! nak amik je xsyok la pulak... seblah dah kembang sblah baru... cancel la.. next time je cari...coz kaki aku ni mmg susah nak fit in dgn kasut bersarong... selalu je beli xsedap pakai n melecet. ade org kata kasot tu geget kaki aku.. so xmo la tergesa2 sgt... next sure ade rezeki lain..





madly in love with nine west's shoes... very comfy!


sblom p window shops p singgah pertama com. nak amik suit yg aku tempah yg tailor n tkg ukor yg macam celanat tuh.. aku dah malas nak bertekak... siyesly. aku mmg rase x worth spend about RM350 just for a suit yg xbape nak menggembirakan hati tuh... as a tailor ko sepatutnye buat sehabis baik and not to put any fault to customer here and there.. watch out ur face first la beb. ko berbisnes. so jaga hati customer. SEBAB...

1. pendapatan ko hasil dari duit pemberian customer.

2. ko rase halal ke duit tu jika hasil keje ko menyakitkan hati customer and what ever amount that they did paid to you are not sincere enough. ditambah pulak dgn muke ko yg busok masam macam taik ayam tu layan customer. dengan mulut ko yg macam belacan tu berkata2 kurang sopan dan aku rase kesat di telinga neh. Agak2nya berkat tak ek hasil ko untuk hari tu? lu pikir la sendiri ok. jujur aku ckp makcik tailor baju aku kat kampong tu walaupon dah berusia dan TAK cantek bergaya macam ko TAPI die buat keje iklas utk customer. jahitannya cantek. dan aku sgt konfiden walaupon baju aku tempah xpernah aku fit dulu sebelom amik. walau macamana aku bagi sketching kat die mcm tu lah hasilnya. haih! sgt speechless. mmg xberkat weh.



OK2...dah malas nak kusut2 kepala... enuf cite pasal si tailor+tukang ukor bangang tu...

nak release tension punya pasal, tekak ni rase nak makan mende2 sweet je sebab nak kembalikan kesweetan i yg dah hilang sejak amik suit tadi. ahaha... dah lama sgt x makn Jco Donut neh.. so p mkn2 dgn syg ai...hokhok... very lovely...n suwitt je.. teros hilang tension though klu dipikir hati teross nak letop2 neh..syg material yg i beli...huhuh (selawat2... haih! penyakit hati betol dgn tukang ukor neh. cukop! xmo dah pikir!) ade balance 2 ketul donut tu angkut bwk balik umah.. so desert untuk lunch arineh makan Jco Donut smlm...

plain donut + berry donut...nyum2....cedaappp...:)



beronline punye pasal kul 2am bawu tito... kul 10.30 bangun terosss masak lunch...haha...semangat gile sbb perot sudah lapar!

so menu arini adalah:
  1. lemonade blue sky
  2. asam pedas ikan merah kawwww
  3. tempe goreng garing bersama kentang dan ikan bilis goreng bersambal....

lemonade blue sky

cara2 nak buat sgt simple mimple...


  1. sky juice sejok sebotol.
  2. sebiji lemon dibelah dua dan asingkan beberapa hiris lemon sbg hiasan...
  3. sebelom lemon td dibelah baling2 kan lemon tersebot ke atas lantai. anggap lemon tu umpma netball. tujuan: nak melembutkan lemon dan mudah nak perah.
  4. lepas belah lemon td perah je ke dlm sky juice utk dptkan pati lemon.. perah sampai habis pati die. then masokkan hirisan lemon ke dlm sky juice dan gula secukop rase! simple n sedap n sgt healthy. tiada bhn pengawet n pewarna langsung..:)




Asam pedas ikan merah kaww

bahan2nya:

  1. ikan merah segar
  2. bwg merah
  3. bwg putih
  4. halia
  5. kunyit hidup
  6. serai (sebatang / 2 btg --> ikot size)
  7. cili boh
  8. tomato
  9. daun kesum
  10. kobis
  11. garam+gula melaka+gula pasir secukuo rase

Cara2 nak masak:
  1. rendam ikan merah dgn air asam
  2. hiris halus semua bahan: bwg merah, bwg putih, kunyit hidup, serai, halia
  3. kemudian blend semua bahan yg dah dhiris halus(mayang) supaya senang sume bahan tu hancur.
  4. panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bhn2 yg dah di blend td smpi garing n pecah minyak. masukkan lada boh dlm 2 sudu -4 sudu. ikot selera. klo nak pedas letak lebih klu nk kurang pedas kurangkan lada boh tu. tumis smpi garing n pecah minyak. masukkan asam jawa, gula melaka (1 inch), dan garam. tumis smpi sebati.
  5. masukkan tomato dan daun kesum. gaulkan kemudian masukkan ikan merah td. gaulkn dan biar seminit. then baru masukkan air secukupnya...
  6. setelah mendidih dan pecah minyak masukkan hirisan kobis. aku mmg suke nak letak kobis supaya ade sayur-sayuran sikit dlm asam pedas tu...
  7. then rase manis, n masin.. kalu kurang tambahkan garam dan gula pasir skit.
  8. biar mendidih then boleh la hidang...


tempe goreng garing bersama kentang dan ikan bilis goreng bersambal
bahan2:
  1. tempe
  2. kentang
  3. ikan bilis
  4. bwg merah, bwg putih
  5. buah keras
  6. udang kering
  7. lada boh
  8. asam jawa
cara2nya:
  1. goreng garing tempe, kentang dan ikan bilis.
  2. tumbuk bwg merah, bwg putih, buah keras dan udang kering. kaedah ni bagus disamping untuk melepaskan geram ye kwn2...:p
  3. setelah lumat, panaskan minyak dlm kuali dan tunis smpi kekuningan.
  4. masukkan lada boh dan tumis smpi garing sedikit.
  5. masukkan gula melaka, asam jawa, garam dan sedikit gula pasir.
  6. tumis dan gaul rata...
  7. agak2 rase dah cukup masukkan semua bahan yg digoreng garing td dan gaul rata...
  8. kemudian bole le hidang dlm magkok...
  9. sgt sesuai makan dengan nasi panas dicampak sedikat kicap kat nasi tuh...nyumm2....
very simple mimple... sonok masak2 neh...hehe....i mmg xsuke nak pakai ajinomoto or watsoever perasa tiruan neh...x bagus tuk kesihatan... hikhik... samat mencubee!
"wang jimat khasiat hebat... ahlan wasahhlannn..."
pewot kenyang hati pon senang....
jumpa lagi lain kali n lain mase...
bubye!





3 comments:

diha-hey-it's-me said...

wahhhh... aku sukeeee yg third shoe tu.. cutting semattt.. hihi..
weh, bile g medan nye? have fun yehhh

Nisa-K. said...

tu la kan???aku tgh die-hard-fan dgn si nine west's product...tu klu aku jumpa kat mall medan and ada deep discount mmg rembatan hebat kot..hahaa..aku fly this wed beb...ade nak kirim apa2 x?xtau la apa yg menraik kat sana...weh ayah ko selalu p indon kan?ayah ko p blah mana eh diha? sja nak tny tempt2 menarik kat medan ni

diha-hey-it's-me said...

hikhik.. amboi cik nisa kite.. kemain skang ye hihihi.. xpe, janji puas hati beli bende yang kite suke kan? ohhh aku ingt kan ko fly ahad bebaru ni.. ermm rasenye xde nak kirim pape kot.. ayah aku slalu g belah jakarta and padang.. ni pon die tgh ourstation seminggu kat sane.. dh jadi org indon dh aku tgk die sbb every week turun sane.. aku pn xtau la beb medan ade pe yg besh.. ko try google la.. mne tau membantu..

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers