Tuesday, May 31, 2011

Quote...

Just dropping a quote found from HERE:

"walaupun ada negara Muslim yang kaya dengan hasil bumi, mereka membazirkannya. Hanya segelintir golongan atasan yang kaya raya manakala rakyat jelata menderita. Golongan atasan ini pula sanggup menjadi boneka Barat semata-mata untuk menjaga kekayaan dan kedudukan istimewa mereka."

As normal as this:

"Rich people becomes more and more richer, whilst
Poor people becomes more and more poorer..."

Org atasan kadang-kala kurang memahami kedudukan kewangan sebenar rakyat jelata. Mereka hanya tahu untuk berkata "kami sudah beri terlalu byk sumbangan dan subsidi kepada anda, dan sampai masa subsidi itu pasti akan ditarik semula. Sampai bila kamu semua harus kami suap dengan begitu banyak subsidi??.."-- this been talked by someone in media. Saya masih ingat. Di dalam sebuah berita utama.


Komen saya:

subsidi untuk rakyat jelata yang rata-rata pendapatan sebulan bagi penduduk kampung RM1000 - RM1300. (Ini pon consider tinggi) . Katakan degree holder yang baru graduate dan baru dapat kerja dengan basic hanya RM 1800. Tolak dengan EPF katakan berbaki RM1500. Dengan kos sara hidup yang semakin tinggi dan membuak-buak naik. dan melambung tinggi. Dengan harga sewa rumah dan harga rumah yang melambung tinggi. To be frank, saya menyewa sebuah bilik dengan harga RM260 sebulan. Dengan keluasan bilik sekadar 10" x 10". (Ini tidak termasuk bil api, air, maintanence dll. sekiranya masuk will be round up to RM310/month.), Dengan harga petrol umpama tanpa belas naik untuk Ron 97 = RM2.90, Ron 95 = RM 1.90 per liter (walau pun dikhabarkan buat sementara waktu ini harga tidak akan naik lagi.- saya harap ini bukan lagi kata-kata manis anda wahai org atas). Subsidi dipotong HANYA yang diterima oleh rakyat jelata yang taraf sederhana.

Dengan hanya berbekal baki RM1500 selepas ditolak dengan EPF tu apalah sgt yang boleh dikumpul dan dirancang untuk perancangan masa depan. *bukan mahu mengeluh. sekadar untuk membuka mata sekelian alam yang berada diatas*
*wonder* (ntah-ntah dengan sejumlah gaji graduate students sebanyak ini belum tentu cukup untuk membayar satu suit baju anda)


Bagaimana pula dengan subsidi mereka yang berada diatas, adakah masih kekal sama.?? Atau segala subsidi yang anda terima juga di revise semula?? *saya pasti tidak* rakyat jelata bare the burden by themself. Adakah tuan puan merasai burden yang sama? Duit petrol anda ditaja, kenderaan anda ditaja, rumah ditaja(besar dan selesa dan lengkap dengan segala kemewahan), malahan duit entertainment anda juga turut ditaja. Rakyat jelata?? Rakyat harus bayar income tax. Rakyat jelata juga bare for cukai pintu, tol, dan macam-macam lagi. Harga tarif elektrik naik. Pun rakyat jelata juga yang menerima bebannya.


Baru-baru ini diuar-uarkan bahawa, semua golongan yang dibawah umur 35 tahun dan berpendapatan kurang dari RM3000, layak untuk menerima 0 downpayment for My First Home. Risik punya risik, rupa-rupanya bukan semua menikmati tawaran ini. Hanya golongan yang bekerja tetap dan non-G dan rumah pun hanya terdapat dikawasan-kawasan tertentu sahaja.


Soalan saya:
Macamana pula dengan kelompok yang baru mula bekerja sebagai kakitangan awam tetapi masih belum mendapat status tetap? kenapa anda tidak memandang serius terhadap kelompok ini. mereka tidak layak untuk menerima G-Loan. (ini hanya layak setelah mendapat status tetap)- by the time dapat status tetap, HARGA RUMAH dah MELAMBUNG GILA-GILA. RAKYAT juga yang BARE the HIGH INTEREST and also the high cost. *kasihan saya ;'(*


p/s:
sekarang harga rumah yang mampu dimiliki dengan gaji sekarang adalah bernilai RM 230k (maximum ok!). by the time boleh beli, harga tu dah jadi RM500 K and above!!
demm!! always keep on thinking when me myself lying down watching tv with my lovely hb n kiddies, baking cake, cook, and etc. in my own house. *ok! dlm mimpi*... mmg sweet dream la ko nisa! =) ngee;p


p/s/s:
I really don't mind, if subsidi bakal dikurangkan or what so ever things related. Tapi...TAPI.... silalah selari dengan itu, anda-anda sekelian alam mengkaji semula kadar gaji yang harus diberi kepada golongan macam kami ini. Adakah releven dengan kedaan semasa??? *BIG question MARK* Diluar negara mereka kurang diberi sumbangan SUBSIDI oleh G mereka. TETAPI, gaji mereka sangat releven dan sesuai dengan keadaan mereka. Even somehow rather kadang-kadang mereka turut sama boleh merasai kemewahan dan kesenangan org atas. :) Oh, btw, if I'm not mistaken, I over heard, gaji si tukang cuci diluar negara boleh mencecah hampir ribuan ringgit. Malahan, gaji si bibik disini pun mencecah ribuan ringgit. Mereka seronok mengaut keuntungan dengan bekerja di Malaysia. Saya juga tertanya-tanya sendiri apakah golongan-golongan bibik yang bekerja di Malaysia ini turut dikenakan cukai pendapatan. *saya pasti TIDAK*  Bukan main, hak dan facilities mereka dijaga. Sehinggakan rate gaji mereka pun di skalakan supaya mereka mampu hidup. Adakah, pihak berwajib dan bertanggungjawab, or even jabatan buruh maklum, si bibik ini dengan hanya membuat kerja sebagai tukang cuci sambilan boleh mencapai gaji RM 80 sehari. (part-time cuci rumah rate; RM10/hour. Katakan mereka bekerja 8hours = RM80 /day, RM2400 /month, melebihi gaji seorang yang mempunyai IJAZAH SARJANA MUDA). Sebab itu mereka lebih kaya dari kita!




oh! mama...aku mahu kawennn!! 
kawen dengan siapa???
dengan ^%$^$& saja.
lalalalala...

*ok! ini cume selingan*
bubui~

No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers