Friday, June 24, 2011

Al-fatihah!

Sekadar untuk renungan bersama.


*******************

Assalamualaikum...

"Hello Man, hang dah baca mastika bulan julai lepas?" Tanya seorang kawan tiba-tiba.
"Tak baca pon. Tak dak masa aku nak baca buku-buku macam tu. Bukan best pon" aku menjawab
"Hang try cari, hang baca artikel pilot peluk Islam selepas bawa jenazah ulama tu. Lepas tu hang cari la sapa ulama tu"
"OK!" jawab aku dengan tidak berapa semangat.

Sebenarnya aku malas nak baca buku-buku macam tu. Sebab isi dan isu yang diutarakan kurang menarik minat aku. Tetapi dah kawan suruh baca, tu yang baca juga.

mastika 1

mastika 2



Selepas berfikir sejenak, saya membuat keputusan siapakah ulama yang dimaksudkan kerana dalam mastika itu, tidak dinyatakan siapa nama ulama tersebut. Maybe sebab politik kot. Pada firasat saya ulama yang dimaksudkan ialah Al Marhum Dato’ Hj. Fadhil Mohd Noor.
Sebab apa saya kata demikian?


1. Dalam mastika menyebut kejadian itu 6 tahun dahulu.
-Ustaz meninggal pada 23 Jun 2002.

2. Dalam itu juga dinyatakan ulama itu meninggal sebab sakit jantung dan meninggal di sebuah hospital di Kuala Lumpur.
-Ustaz menerima rawatan selepas melakukan pembedahan pintasan jantung di Hospital Kuala Terengganu mula-mula. Selepas itu dibawa ke HUKM.

3. Jenazah ulama itu diterbangkan dari Subang airport ke utara Malaysia.
-Jenazah ustaz diterbangkan oleh TUDM dari Subang Airport ke Penang Airport.

4. Jasadnya disemadikan di sebuah madrasah di tempat kelahiran beliau.
-Ustaz Fadhil Noor dikebumikan di Madrasah Darul Ulum di Pokok Sena. Madrasah itu diasaskan oleh ustaz sendiri. Ustaz juga ada menyuarakan agar jenazahnya disemadikan di madrasah itu. Ustaz juga dilahirkan di Alor Setar, Kedah

Fadzilmohdnoor
Al Marhum Dato’ Hj. Fadhil Mohd Noor

"... kalau boleh saya tak nak berhenti bercakap sebab saya berucap dengan orang yang saya kasihi dan saya sayang!" -- Diucap oleh Almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor ketika majlis penutupan Muktamar PAS ke-48, muktamar yang terakhir sebelum beliau menghembuskan nafasnya terakhir.


Rujukan:

Subhanallah. Amat kagum saya membacanya. Sudah meninggal pun masih mampu berdakwah. Bukan calang-calang orang dapat melakukan sebegitu.

Kedatangannya disyukuri, pemergiannya diredhai.

Al-Fatihah buat beliau dan sekeluarga.

Takbir!
Allahuakbar!
Takbir!
Allahuakbar!
Takbir!
Allahuakbar!


Wasalam
~ aman shah ~
"...man jadda wa jada...
 
************
kisah ini saya petik dari SINI. Tersentuh hati membaca bila CNK seperti biasa blogwalking ke blog Kak Liza. Sangat menarik perhatian untuk baca and baca. Sekadar berkongsi knowledge dengan korang sume. Sebak, kagum, dan sangat besarnya keagungan ALLAH.  Kematiannya diiringi oleh ribuan rakyat yang sentiasa menyokong beliau. 


Teringat dulu masa kecik-kecik selalu dengar nama Ustaz Fadhil Noor dari mulut ayah dan ada jugak dengar ceramah Ustaz Fadhil Noor ni kat Ceramah Perdana if not mistaken TV1. (correct me if im wrong). its long time ago kan..nak nak sekarang pon aku dah jarang nak tgk tv sgt. 
somehow, diam tak diam dah 9 tahun ustaz bersemadi. Semoga almarhum ditempatkan dikalangan soleh dan solihin. 

Lahirnya disanjungi, Perginya dirahmati. Allahuakbar. Mulianya kau Ya Allah.


p/s: Kronologi kematian Ustaz boleh baca di SINI.

4 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

pantas CNK buat entry. TQ.. Betul.. bukan calang orang mendapat sanjungan sehebatnya yg kak liza yakin ianya lahir dari hati yg ikhlas.. bukan bodek2 punya.

ghab van hal said...

itulah kebesaran tuhan..:)

CNK said...

kak liza, yeap. its very true.. tersentuh baca dr entry kak liza. tu yg update cepat. :) somehow, when we do something not for the sake of other matters, means u did it sincerely thru frm ur heart people can feel it. bukan atas sebab politic atau fahaman yang berbeza. tapi keihlasan hati... :)

CNK said...

ghab van hal, sgt besar kebesaran Allah itu. tiada tolok bandingnye..

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers