Saturday, July 30, 2011

CERITERA #1: ISU PTPTN! Memang HOT je sentiasa kan???? Jom TAHU banyak2 kisah revealing PTPTN

Assalamualaikum.w.b.t.

Ini adalah kisah ceritera PTPTN... Nak tahu cerita lanjut boleh baca sampai habis. Boleh ambil sebagai pengajaran ye. Especially to PTPTN loaner sila ambil perhatian. Ini perkara serius! 

Last week, aku dapat surat berupa amaran keras dari ptptn... Sentap-menyentap hati aku!! 


Ada dua surat ye aku dapat. Meaning both account aku dapat surat amaran.... Ni baru amaran pertama. Nampak tak aku ada outstanding balance kat situ dalam seribu lebih. Jika tak amik tindakan, pihak PTPTN boleh kenakan tindakan undang-undang terhadap aku!!! Habislah tak BERSIH la aku gini.. huarrggh!! Mahu tak kelam kelibut. Kalau katakan kena blacklist mampos aku tak leh p obersee selagi tak clear ptptn. Mana aku nak cekau duit oiii....

Sudahnye amik time-off and clear thingd asap! After a while discussing dgn officer ptptn ni, barulah aku jelas dengan semua ini. Ye memang aku ada xbayar.. On last year. sebab kewangan xbape nak stabil masa itu. Sebab, baru kerja n so on n so forth. Kadang-kadang ada kesilapan dari both side jugak. its normal kan. Peminjam lambat bayar. So PTPTN pun ambil lah tindakan. Somehow, rather, tindakan tu terkena jugak kepada yang tak bersalah macam i... Kesian i kan... terkena serpihan peluru yang tak patot. Btw, yes i dpt scholar, masa sem ke-3 if not mistaken, dan dah batalkan PTPTN ni. Yelah time budak dulu kan, maybe ada things yang aku lack. Once aku cancel contract aku kena bayar lumpsum loan tuh! Mana den nak cekau. tapi pihak PTPTN xde maklum. and, aku pon mendiamkan diri lah until saat  kewangan aku stabil kan.. itupun bayar sekadar yang mampu. Kadang seratus, kadang lebih sikit. Yang 2nd a/c PTPTN xde bg jadual pembayaran. So, aku pon belasah ikot suka nak byr. And btw, i pon xtau yang 1st and 2nd a/c dia x merge. Baru smlm reveal everything which i have to pay both account paralleled!! Maksudnya disitu beban ku tanggung sekarang adalah DOUBLE! DOUBLE TROUBLE jawabnye! fengsan. What to do. ini sebahagian dr tanggungjawab aku.


Back to surat amaran, ini surat amaran pertama, so officer PTPTN tu advise keep on bayar. Kalau ada duit lebih, lebihkan sikit bayar to avoid dari interest meningkat. Satu hal kalau dapat surat amaran lagi, lagi dahsyat padahnye. Pasal kisah aku cancel contract tu pon ade something yang buat aku sentap kejap. Yelah on 2nd sem akhir aku dah cancel a/c PTPTN. Bila aku disclosed a/c tu, baru nampak ada transaction ke3 dari PTPTN. Tapi aku mcam xde terima. So i need to rush to Bank Islam pulak, nak clear things. Buat bank statement semua itu. (So, this monday baru boleh tgk bank statement tu). Kemungkinan kalu duit tak masuk dlm a/c bank aku mesti sangkut kat bendahari UITM. Sebab, dia forward surat cancellation aku lambat sebulan! atau dah masuk aku yang tak perasan. Yang penting bank statement is my first evidence!


Anyhow, kisah ini akan terungkai hari Isnin ni.


Bersambung...

UPDATE:
(Maaflah, lambat bg update. Baru perasaan this post aku tak kemaskini status after revealing case itu hari)

Setelah reveal my acc statement, memang sah ada duit masuk in 3rd sem tu. So, aku malas nak panjang cerita nak tuding-tuding jari. Tutup kes. Saya keep mouth shut. dan bayarlah ikut yang mampu. Tapi jangan la bwh par sgt. kang melambung je interest tu. sedap je ptptn dapat extra. huhu

Doakan, supaya ptptn bermurah dan terbuka hati nak tukar status dari loan to sponsorship. Next week nak buat rayuan. Harapfully it will be my rezeki this time. Amin!

Sekian.

6 comments:

reza al-razi said...

Mcam2 hal ptptipu nie.. heh heh..

Terbang Bersamaku said...

Last year, sy dpttawaran further study kat uitm..tapi tak pegi..sy ade dpt surat twrn byrn pndahuluan utk msuk U Rm1,500..sy x cash kan cek tue, sy mmg langsung tak amik duit tue...tapi sy tak pulangkan sbb tak tahu nak wat camner...agak2 sy kne tindakan mcm nie jugak ke tak ea...?

CNK said...

reza al-razi : somehow rather kite xboleh salahkan ptptn je.. :)

CNK said...

Terbang Bersamaku: u r supposed to cross checked with ptptn....

diha said...

aku penah kene gak last year.. dlm 5 raus lebih.. aku byr jek.. at least nmpk la cket kesusutan hutang ku kuikui.. lepas tu aku byr ikot bulanan n never rongak2 lagi. serik woh

CNK said...

diha: consistent is a must.. kalau x naya je ;p

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers