Thursday, August 04, 2011

Bila internet cam harammmm....


Internet gile lembab, tahap tenggiling jalan guling-guling lagi laju wei.... howawyu today uolss?? Last 2 days sorang Jemah ada bg emel kat aku. Kisah tudung senduk. haha. Guling-guling gelak weh. macam haram je kann nak ge;ak guling-guling kat opis ni... Tgh menahan perot dari kelaparan sebab tak dapat makan lunch, so aku pon duk gigih carik blog kak senduk nih. Memang senduk abis weh! hahah. vongok gile ok! aku siap tak leh nak cover gelak. Adoila. Lantas aku tekan button pangkah kat hujung blah kanan tu cecepat! ekekek....

Nah! korang, layan la tabiat kak senduk bile nak menggayakan trend tudung . Macam hampagas pon ade! LOL.



***

orang semua cakap blog kak senduk ni asyik nak maki orang je...so sempena nak ramadhan ni akak nak cerita skit pasal tudung.

kita membesar dikelilingi oleh pelbagai jenis tudung...so ini adalah fesyen2 tudung yang akak pernah tengok sepanjang hidup akak...


cara pakai tudung ni mudah je...anak tudung..belasah je anak tudung apa...pin bawah dagu..kelepet tepi..amik cincin masuk ujung tudung tarik...siap..selalunya makcik2 banyak pakai style tudung ni....

*aku sendiri sempat weh, pakai tudung gaya gini. haha. zaman sekolah dulu. adoila... dulu memang "in" la gaya nih. siap ada jual pin klip macam-macam style wo.. haha.


tudung ni pulak mmg biase...makcik2 nak pi sebeleh umah ..kuar2 jalan2..tudung bawal katanya...ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap...pantas....
*yang ni selalu aku pakai time nak g tusyen dulu. n time kat uni. skg nak gosok tudung bawal pon aku malas. pakai tudung sarung yang express tu. cantik cun je aku pakai. ok! pasan doplohminit.

ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer...ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat...so makcik2...paling sesuai ketika hendak kepasar dan mengumpat dengan jiran sebelah...

ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar...kadang tu sampai tutup kening....ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya....ni yang menekankan penutupan aurat ni...

*very the makcik style! haha.

tudung mmg populer tahun 80an..tudung cikgu bedah katanya...ikat belakang...jalannnn...lalalala

*haha. sempat gak aku merasa pakai gini dulu. zaman kecik2 nak p ngaji. adoila. memori daun pisang sunggoh!

bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya...ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap...wardina x muka akak?...

bila wardina punya tudung populer...ade lagi tudung baru..tudung binda katanya...nak jugakkk.... kannnn ala2 sebonjot kat tepi muka...chantek sangat aku....

* sangat bienda u ols! kekek

then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah..ko sarung je..siap...mudah cepat....macam2 kaler ade...pelangi..tompok2..ko cakap je...(dah macam jep sepah dah akak)

di gabungkan pulak dengan tudung lain..nampak kelainnan katanya...variasi katanya...yer kerr...

ni tudung ala2 mak datin...bagi nampak rambut...ala2 kelas tanya..bagi nampak remos....jambul...ko mampu?

pernah nampak orang pakai tudung cam ni?...ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia...meniaga katanya ..panas...bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain...bagi jelas dengor...


so wardina dah ade tudung...binda dah ade...so akak nak jugak...akak namakan tudung senduk...


langkah 1: amik tudung bace cerah..cream..warna light2..pakai cam biase...tudung bawal lagi bagus...


langkah 2: ikat kebelakang ujung tudung tu..jerut leher hingga muka bertukar menjadi biru...


langkah 3: amik tudung lain corak2...bendera juga boleh yer...


langkah 4: amik tudung warna tadi...letakkan di bawah dagu....ala2 nak gantung diri gitew


langkah 5: ikat mati di atas kepala..pastikan ketat...pastikan nak bukak mulut pun susah yer....


langkah 6: ikat reben..pastikan kemas...


tadaaaaaa...siap.......chantek kan...


nak cantek lagi letak keronsang..penambang gaya...dah siap tudung senduk....gaya ni mmg sesuai di pakai ketika majlis berjumpe bakal mertua...melawat saudara di hospital tampoi...


kalau nak cantek lagi..gunakan anak tudung putih dan tudung puteh sebagai warna asas....untuk aksesori..amik sedikit kapas sumbatkan ke dalam dua belah lubang hidung...
***
haha. mau tak berdekah aku tgk muka kak senduk yang macam to'ot (taat) gile. dah macam hantu pocong pon ada. haha. 
*berdekah guling-guling haku. naseb x pose! oppss! 
***
gaya ini sesuai untuk menghadiri majlis tahlil arwah dan majlis pengebumian...

sekian terima kasih

selamat mencuba...

tudung2 berikut di sponcer oleh Cik Shaz..tudung2 berikut boleh didapati di dalam drama 12 episod bertajuk Siti Mariam di astro chanel 114 tv Al-Hijrah.


 ****

Korang nak gelak cover-cover sikit hokey! xmo over2 sangat lah. kan pose.. hihih...
credit: http://meriahuoll.blogspot.com/

12 comments:

mizzkechique said...

haha...sumpah muka mcm makcik2 sgt... hebakkk..

CNK said...

mahu aku tak guling tengok. hahah.sengal nak mam la kan... toyol 2011!

Hana Foswana said...

kahkahkah..lawak2..ops cover! puasa2..x mcm org tu~ tett! ;p

Ain SSB said...

Yang nampak telinga tu tak bole bla langsung! ahaha :P

CNK said...

hana: very the senduk kan. haha. keji gile. esok bermula dah sebenar-benar ramadhan untuk ahkakkk okey.. kekekek ;p
*gelak totop molot ok. bau limau nipis dah tu. hihi ;p

CNK said...

Ain SSB : ain, tgk muka dia pon dah nak tergelak apatah lagi dia buat gitu... adoila. memang terbahak ahkakk! hihih

Fezul Fadhley said...

kelakar giler!!!! hahahaahhahax

CNK said...

Fezul Fadhley : tak leh blah kan?? haha... roll on the floor!

Fezul Fadhley said...

tau xper... siap share kat kwn soh tgok.. hihihi

* NiNi SuHaiNi* said...

hahaha..vongok giler..sakit perot aku gelak weh..

CNK said...

@ Fezul Fadhley : hehe.. yeke.. bagos2!

CNK said...

* NiNi SuHaiNi*: haha. sue, aku baca blog dia lagi tak tahan nak gelak kau tau. adoila.. nak fengsan ahkak ok! haha

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers