Sunday, November 20, 2011

Review: Ombak Rindu + The Movie

Assalamualaikum.w.b.t.

Hari ni just a so-so "hectic" day. hihi. OK! Since yesterday I do a promise to make some review on Ombak Rindu. Meaning I owe u guys on that. Phew... Semalam berjalan-jalan kat kinokuniya planning nak beli novel by Siti Rosmaniza [one of favorite jugak. Novel SR sgt best. Nanti I review satu novel dia k. First time, baca penlisan dia terus jatuh cinta!]. Tapi satu novel dari penulis ni pun tarak disitu. Jadinya, I just ronda-ronda ajelah.


Memandangkan, Ombak Rindu The Movie akan ditayangkan tak lama lagi [if not mistaken, on 1 Disember 2011], kiranya this is a must watch movie lah. I perasan diorang dah mula reprint that novel. Ouch! Meaning to say, the tsunami of Ombak Rindu dah mula menggila. :) Tak dinafikan, penulis novel Ombak Rindu, Fauziah Ashari memang terkenal dengan gaya penulisannya yang tersendiri. Even yours truly pun sangat gile suka dengan her novel. Banyak jugak koleksi novel Fauziah Ashari dah ada dalam my collection.


Anyway, back to the story. Here is the sinopsis of the novel [Ombak Rindu] :



IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga. 

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela. 

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan. 

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?
*SELEBIHNYA, KENA LAH BACA NOVEL SENDIRI =p
 [Sumber: GoodReads]


Apa yang I boleh katakan, novel ni banyak bermain dengan emosi. Even me myself, mcm dapat selami je perasaan Izzah. Sedih gile. Dengan perkahwinan rahsia, mak ayah pun takde. Pakcik Taha, yang diharap untuk menjaga Izzah macam anak sendiri rupanya seperti 'harapkan pagar, pagar makan padi'. Keji gile.


Kalau you all yang tak tau, novel Ombak Rindu ada kesinambungan dia. That is; [Cinta... Tiada Akhirnya & Rindu Cintaku]
Pun best jugak! Siyesly... So nak tau ending Ombak Rindu, kena lah baca Cinta... Tiada Akhirnya & Rindu Cintaku. Baru kena!






Overall I boleh bagi both novel 4 1/2 bintang.

Inshallah later I akan buat some review on [Cinta... Tiada akhirnya] ya!


Nah! buat cuci mata korang... =)



p/s: Can't wait for it!

was blog on 20.11.2011. Sunday. 08:14 p.m.

3 comments:

Fina said...

owwhhh...eskep keje baca novelll eaaaa..bagi tau kat ZayJee nanti!

nak pinjam novel! bawak esok k! hehe..*tak malu mode*

cik_ah82 said...

hahaha..ai dh jumpa la blog u dear!kihkihkih..fina, keras perut aku baca ZayJee tu..punya la puas aku pikir2, baru dapat meneka!MUAHAHAHAHA

CNK said...

cik ah: muehehehe. pandai uols skodeng blog picisan iols ni ek. sabar je lah mak. huehue... ahernya uols dah tau si glam itu siapa. mcm nama rapperzz uols.

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers