Wednesday, December 28, 2011

Rambling : E-day preparations 1

Assalamualaikum.w.b.t.

Lama rasanya tak ketuk-ketuk jejari montel kat keyboard yang dah matang usianya. Last weekend, berlangsungnya majlis yang amat-amat aku nanti-nantikan. Selepas penat berpulun hampir seminggu (the real preparation), akhirnya masa yang ditunggu pun tiba. Semuanya sy DIY. Almost dari A up to Z. But adalah in the middle, here and there dibantu oleh my siblings, parents, and relatives. You guys are awesome! Terima kasih atas kasih sayang dan bantuan yang tak berbelah bahagi. Especially to mak. 


I just have a month to prepare. Less than a month prepare baju. Alhamdullilah. Dah lama sebenarnya stalk jubah dari:
(sila klik untuk terjah facebook dia. Kalau berminat boleh la mention my name. Inshallah dia kenal :) )

Baju saya di courier dari Dubai [if not mistaken]. Saya betul-betul mengambil risiko. Walaupun dalam hati dah rase bersyukur sangat sebab the most important part that is E-day attire dah settle BUT dalam hati sangat-sangat risau. Langsung takde plan B. huehue. Hati yakin tapi dalam pada yang sama RISAU. Almost everyday selepas place booking on that dress saya akan chat dengan Zack minta kepastian. Lepas je text him hati terus lega. Hati terus je berbisik "Inshallah baju akan sampai dengan selamat seperti yang Zack cakap. Hati sila positive dan yakin". I can feel yang Zack mesti nyampah dengan aku. Haha {gelak evil} Pape jelah kan? Alhamdullillah ahernya baju tu sampai jugak seperti yang dirancang. That is just a 6 days before the event.


Thanks to Encik BF (masa tu lah kan) for sacrifice your tenaga dan masa tidur. hihi... 


Lepas tengok baju tu secara live I LIKE! hihi. Even ada a few beads tercabut. But its just a minor defect. 


Memandangkan baju tu a bit besar walaupun size dah S yet still kena alter. Part tangan bagi pendek alter by yours trully. Tapi body part I surrender. hehe. I pass kat mak. So then I sarung then mak boleh ukur takat mana nak lipat kasi pendek sikit. Haih. Pesal lah ko ni rendang sangat yun oiiii! huehue. - settle part baju. :)


Berani mati uols. Selasa dpt pastu rabu baru nak terhegeh-hegeh cari tudung and veil. Alhamdullillah misi pun tercapai pada hari rabu tu jugak. I ni dah la jenis yang cerewets [cerewets gile sebenarnya! hihi].  More than 4hours semata-mata duk pusing cari tudung. Masuk kedai ni tak kena, kedai tu tak kena. Ahernya kedai yang 3 kali kuar masuk tu jugak yang aku beli. Naseb kedai-kedai tu dekat-kedai je. Dari kul 11 sampai kul 3.15pm kau. Gigih gamaknye! Kul 4 terus balik kampung. Penat but happy. 


Sampai rumah dah nak dekat Maghrib. Can you imagine how i drove my car. Alone pulak. Hmmm..... Malam tu pulak pulun kemas bilik. Susun atur bilik ikut citarasa aku. huhu. Padahal ayah aku dah susun tapi tak kena dengan jiwe uols. Jadinya aku pun pe lagi kan. Berat tau tak. Mahu patah pinggang den. Golek-golekkan tilam spring yang tebal tu. Tolak katil tolak almari. Mahu naik muscle aku neh!


Hari kedua cuti aku sibuk dengan men-DIY cake. Siang buat cake, malam pulak gigih deko hantarans. Kul 3 PAGI baru tido. 

Hari ketiga one full day tak boleh buat apa-apa. Blackout! SEDIH. Aku just buat minor preparations. DIY props and finalise hantarans. Plan nak settle basuh baju pun punah tau tak. Blackout sampai malam! At 10 pm baru ada letrik. Terus kemas-kemas apa  yang patut.


On Saturday siapkan alter baju. Then buat cuppies sampai lah ke malam. Again kul 2 PAGI baru tido. =) Serious aku lepak gile. BUT I'M the most yang HAPPY! Hari kejadian bangun almost 8 PAGI. Bangun terus bekfes, settle down apa-apa yang patut, arrange hantarans, jenguk-jenguk my siblings duk kemas-kemas khemah and do the preparations kat dapur. At 10 am baru mandi and getting ready for make-up session. 11 am baru start weh. 



hihi... kenapa aku gelak? hihi. Banyak sangat tragedy lucu before the sweet moment itu. Auchh! Sangat memorable. Seriously! 






................... Senyum meleret............... :)





Cerita akan bersambung... 


4 comments:

Fina said...

aku dah agak dah!!!..dah agak dah..masa borak dgn u on wednesday tu, i dah nampak cincin bunga tanjung (ke bunga ros?,tak reti sgt bab2 cincin ni) kat jari manis tgn belah kiri. tp tak sempat plak nak menjoyah masa tu!

kecik ati i tau, u tak bgtau i pon jemz!..sila fikirkan cara utk besarkan balik hati i yang dah kecut nih..

Fina said...

waaa..aku tak puas hati lg ni!! uwaaa..nape hang tak gtau? sedeh i tau jemz... :(

CNK said...

amboi2... bab-bab nak men-jemah nombor 1. haha. aritu siyesly xsengaja. dat time tgn tgh basah pas basuh tgn. I pasan mata u melirik-lirik. but yet, SSSSHHHH... keep it ok. huhu.

xmo kecik-kecik lah... hihih... :) nnti i bg u rase RV. klu sempat buat lah~ hihi

CNK said...

apa yang tak puas hati nyew. huhu... pray for my happiness k. and wish everything runs as smoothhhh as it plan to be. berdebaq!

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers