Wednesday, January 04, 2012

Words: Cara-cara mengekalkan rohani kita SIHAT

Assalamualaikum.w.b.t.

Akhir-akhir ini yours truly suka nak dengar kata-kata motivasi, kata-kata pemangkin yang positive. which can be a boost to myself. As well as to my other half.

Adakah kita sedar, kadang-kadang rohani kita or to be exact jiwa kita as manusia juga boleh berpenyakit. Bukan hanya fizikal je tau yang boleh effect dengan persekitaran yang tak bersih. hmm...

Jadi, untuk memastikan hati dan jiwa sentiasa sihat, bersih, stabil, and the most is TENANG adalah;


  1. Jaga solat 5 waktu 
  2. Solat taubat n istighfar 70X sehari 
  3. Qada' solat yg tertinggal 
  4. Baca Quran 
  5. Maafkan org n mohon maaf 
  6. Cari ilmu berterusan dan cari guru yang mursyid 
  7. Berkwn dgn orang-orang positive 
  8. Sedekah kpd yg memerlukan 
  9. Beri binatang makan 
  10. Beri khidmat kepada yang perlu bantuan 
  11. Cuci pinggan, tandas, dsbnya 
  12. Kekalkan wudu' 
  13. Puasa sunat 
  14. Sentiasa ingat mati 
  15. Hidupkan sunnah harian 
  16. Seru orang ke arah kebaikan 
  17. Tunaikan haji dan umrah.

Aku sangat suka rasa tak tenang. Kadang-kadang suka sangat nak fikir satu perkara sampai kadang-kadang aku boleh nangis sorang-sorang. So sekarang i have to learn to let go or put aside something yang tak penting untuk dipikirkan. Buang masa. Dan lebih baik aku fokus kepada perkara-perkara yang lebih penting dan lebih positive. 


Peace yu ols!

:)

Credit to : DMFK

Selingan: Berilah susu yang terbaik untuk anak-anak.  - eh, motif. hehe. anak takde lagi lah. ;p

No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers