Sunday, July 29, 2012

Rehat minda kat Jakel... :)

Semalam hari rehat sedunia.
No shopping or even window shopping.
perap je kat rumah smpi jadi jeruk!

So aktiviti paling menarik adalah tido!
Heaven gile-gile. Dah le pose kan. Nak makan mmg tak.
Bangun tido kemas-kemas bilik, spray febreeze sikit kasi hilang bau kepam.
Basuh baju. Happy tgk bakul baju kotor kosong.
Now rasa unhappy sebab baju berlonggok mintak dilipat...
Time-time camnilah rasa indahnya hidup kalau ada bibik.
Pakai suruhhhhh je.. hahaha.
Bila suami tanya nak ada bibik tak?
Aku jadi tercengang. 
Bibik dalam rumah? 24/7 pulak? MEMANG TAK!
It feels like, stranger in the house.!!!!
So better to say NO.
If weekender bibik should be ok.
But not for masak-masak thing or basuh baju or even lipat bju.
Benda-benda tu aku rela buat sendiri. :)
Dan aku rasa itu tanggungjawab aku. So make it as investment akhiratlah.. :)
So kita akan rasa happy je buat keje-keje rumah tu..


SO if let say ada weekender bibik, the bibik should clean my bathroom. Especially the toilet bowl.
It should be clean! Buat house cleaning.ke.. Mop lantai ke.. Yang penting bibik tu kena buat keje sistematik dan rajin dan tekun dan amanah!
Can see the criteria(s) that I want?
Kalau lah ada... Oh! heaven-nya hidup!

haih! dah..dah! berenti dari berangan... :p
But really... I wish to have a weekender bibik. Tapi title makcik-makcik la...
Tak pun pangkat nenek-nenek ke.. yang range umor 45-55 should be ok.
Tu pun kalau ada rezeki nak jumpa bibik type yang aku nak la..
Klau x kena la berkorban buat sendiri...
(If you read this dear sweetheart, ur kind attention is highly appreciated...
But! but! i know u are my kind-hearted hero kan...? kan? hehehe...:D )


Ini bukan cerita nak mengeluh ke hapa...
It just luahan perasaan... luahan hati. Jadi jgn nak salah interpret ya... No, No, Nooooo...!!!
I think most of wife out there happen the same scenario as mine rite?
Sila jawab dgn jujur...!:p
Kan dah mention td klu ada rezeki jumpa bibik type yang aku nak kira syukur lahh...
Kalau xde xpe... tak menjadi masalah besar pun :)


Jadi selepas dah puas berehat smlm, husband pun dah janji nak bawak kite p jalan-jalan.
haha. macam jauh sgt kau berjalan-jalan tu kan?
Ahh! Kira orait la. Pi Jakel n Ariani pun consider jalan-jalan what?
Berkembang sikit otak ni haaa... hehehe...
Gila tak kembang, tgk kain sampai terbuntang mata. Lepas kiri, ke kanan, dah habis kanan, belakang pulak, then p depan. Tak cukup lagi naik eskelator p atas.
Hamek kau. Gila banyak choice. Tinggal pilih mana yang kena dengan hati je.

Motif nak p cari bahan buat baju keje.
Rasa dah lama baju kurung x berganti, dah kusam je baju-baju tu.
So p lah cari bahan nak buat baju.
Sambil-sambil tu dah alang-alang sampai tgn pun merayap-rayap raba dan pegang kain baju kurung yang dah ready made. Pandai pilih dapat lah yang kualiti sikit dgn harga yang reasonable.
So xdelah ralat membelinya tu...
Haritu dah le kempunan x dapat nak beli baju Rizalman Ibrahim.
Haa.. Tau x???
Designer tu ada buat collaboration dengan Tesco sempena meraikan pembabitan beliau  selama 20 tahun di dalam bidang fesyen.


Kalau those yang tak perasan lagi boleh la p tgk kat blog dia...Rizalman Ibrahim
Agak-agak rasa macam, biar betik??? takkanlah femes designer jual baju kat tesco kot? gila apa..
Kalau nak lebih confirmation, nah! p klik web TESCO ni..

Gila tak pegi? hahaha. Aku antara yang gigih pegi tesco cari baju hasil air tangan Rizalman neh.
Sampai je tesco, mcm tak cukup tanah jalan. hakhakhak...
Tgk baju yang aku minat tu dah habis, tinggal pun last piece size L.
Haruslah tak ngam dengan badan aku kan.
Maksudnya kat situ aku takde rezekilah nak merasa baju Rizalman ni..
Takpelah, ada I k??? hahah. Jimat sikit duit aku.  :p desis aku dlm hati.



Back to the story kat Jakel tadi. Dapat lah aku membeli 2 pasang baju ready made, bila try-try, eh! best lah pulak. Comfort n size pulak ngam-ngam soi! Apa lagi beli... 1 piece kurung cotton RM30. Gile murah kan. kalau nak tempah je dah RM30 upah saja. Oklah. boleh belasah buat p keje.
Another kurung modern will be my baju raya. hihihihi...
Jimat!

Tak caya? Nah! tengok. Jakel buat sales dari 21 Julai - Malam Raya.




Nah! sila tengok advert kat atas ni.



Dah alang-alang sampai Jakel memang tak sah klu aku tak masuk butik Tudung Ariani.
hehehe. Dapatlah tabur duit sikit kat situ.. :p
Kita amik yang dalam bakul pun kira ok what. Even design lama ada mak kisah? hehe
Yang penting murah dan aku suka kira orait dah.
Orang kata design lama itu tak jadi hal sangat untuk aku. :)
Aku tak malu nak cakap. aku antara peminat tegar tudung Ariani.
First, menepati citarasa aku.
Secondly, dapat beli dengan harga yang setimpal. Dari beli tudung di pasar malam tapi harga lagi mahal dari Ariani baik aku beli tudung Ariani. Lebih puas hati.
Jaminan kualiti dan boleh try ikut suka hati. :)
Sebab utama adalah, aku mmg sangat cerewet dalam bab-bab nak beli-beli barang ni.. hahaha.
Bff surely dah kenal aku caner.. hakhak.. Especially kawan busuk, Rabi, Mass sume tu...
And the most, salesgirl dia baik hati. Even ada yang dah jadik macam kawan! :)

Ariani Sales!
 Ariani Sales 21 Julau - Malam Raya!
Cepat pegi dapatkan produk berkualiti dengan harga yang best!


Dah 4 tahun, never miss. 
Tiap kali nak raya, ni lah tempat aku tuju kalau nak cari baju raya n tudung. :)
Its worth every penny. 
Lantaklah orang nak kata Jakel blablabla... Aku tak amik pusing :)



So, as a conclusion, nak raya ni memang bebaloi sangat lah nak shopping raya kat Jakel.
Bukan saje murah, the design n material kain berlambak-lambak. Pilih ajelah.
Lagipun sokong perniagaan bumiputera kan bagus.
Kalau bukan kita yang nak sokong perniagaan Bumiputera especially Melayu sape lagi..
Ended up,klu org Bumi (Melayu) part of profit dia inshallah diyakini disalurkan ke zakat.
And kat situ adalah berlaku pengaliran duit yang positif, which orang miskin muslim pun terbela. :)
Ce klu shopping kat non-bumi, surely diorang tak byr zakat rite?
Makanya, jadilah pembeli yang bijak!
Jadi, fikir-fikirkan lah ya kawan-kawan... :D


Selamat bershopping untuk raya!
Siyes boleh rasa heaven sekejap. hehehehehhe




p/s: Thanks suami belanja kite baju raya! :) lev u forever tau yang! ♥

p/s/s: hihihi. Tadi terkantoi dengan suami time entri ni tgh type, tetibe husband bangun tido. hakhak... Adoila.. dah tak serprais. :p

2 comments:

Anonymous said...

hahahha,,aku baru nak ckp...ko mmg! cerewet sungguh,tapiii nak murah..hahahahha....siyes weh rm30?? baju jenis cotton ke?? nak kena p gak ni...nak cr veil nikah..nak DIY gak..hahhahha..

mood:: tgah pening nak pakai tudung camne...

R.A.B.I.E.Y

Puan NK said...

hahah.. siot ko biey.. tgk lah pada tempatnya. klu price reasonable and equivalent with the quality i dont mind to pay w/out bargain. {eceecehh..} weh, ko DIY je veil tu. simple and senang je. heheh.. patching2 je. dah jadi.

pakai tudung biar ko selesa. apa2 pun good luck dearie...! :)

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers