Friday, July 27, 2012

Tutorial : Placing header bagi center

Tutorial : Placing header bagi center
Motif : Nak centerkan blog... bagi nampak kemas :)


Previously my header nampak tak kemas dan x ikut alignment yg aku mahu.
Macam dalam gambar kat bawah ni:

Obviously nampak tak alignment dia lari. tak sempat aku nak kejar!



After googling a few times, I found this tutorial, and wish to share...
Share-share ilmu to other blogger apa salahnye. hewhewhew.
Buat header simple-simple pastu centerkan dia. Pun dah look nice dah blog tu. :)
Ni for those yang suke nak DIY lah kan...
Those yang malas nak trial and error, p la tempah. Habis cerita... :p
Gitulah gamaknye..



Jadi sekarang lets cekidaut the steps Macam mana nak centerkan header blog tu?

1.  Go to your: dashboard > design > template > customize > advanced > add CSS

2.  Then, kat bahagian add CSS sila copy (Ctrl+C) and paste(Ctrl+V) coding kat bawah ni ye:


#header {
margin: 0px 0px 0px 
0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;

text-align: center;

}


3.  Next, u ols boleh tgk hasilnya mcm yang di review kat bawah. If let say, still x centre korang boleh trial and error, play with number.


Sila lihat line ini :  margin: 0px 0px 0px  0px;





Perhatikan number 0 yang di highlight dengan color light turquoise tu. Play numbers disitu. Try to adjust. Cuba masukkan number +ve. Kalau x jadi centre jugak korang boleh gunakan -ve numbers.



After trial and error, mine was like this:





Dan hasilnya... Tadaaaaa...........



See.. advert nuffnang align dengan header.. Kemas lah sikit kan.. 




4.  And last, sila KLIK "Apply to Blog" and you can view it!



So, lets try it guys. Sabar dan jgn putus asa untuk mencuba ok!


Sekian dari saya.
Till then, Bye!
Source: Sini

No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers